Mat efter årstid

Den svenska naturen skiftar med året och människorna med det. Varje tid har sitt dukade bord. Nässlorna och sparrisen ligger sida vid sida, äpplet och gåsen likaså. Kräftorna har sin egen plats men sillen finner vi varstans. På den Gyldene Freden uppmärksammar vi de svenska mattraditionerna och gör dem tillgängliga för alla.

Kalendarium

TORSMÅNAD

Vintern består enligt äldre tradition av julmånaden, torsmånaden och göjemånaden och i traditionell dialekt i Skåne, Blekinge, Småland, Närke, Värmland och Uppland betecknar torsmånad eller tormånad just januari månad.

VÅREN ANTÅGANDE

Ge rum, jag vill opp, sa Rabarberknopp. Så sprängde han med sin röda topp, men jorden sa stopp:
Du får lugna dig lite, Rabarberknopp!

Ge plats, jag vill opp, sa Rabarberknopp, han svällde av styrka, han glödde av hopp.
Pass på, jag vill opp, jag vässar min topp, jag känner hur våren gror i min kropp!

Tittut, tittopp, nu sticker han opp, nu hälsar han glatt med sin röda topp och svaras av kvittrande fåglars tropp:
Välkommen hitopp, välkommen, välkommen Rabarberknopp!

DEN SVENSKA SOMMAREN

Juni natt blir aldrig av,
liknar mest en daggig dag.
Slöjlikt lyfter sig dess skymning
och bärs bort på ljusa hav.

HÖSTENS PRAKT

Det glimmar i guld och klaraste rött,
det prasslar så sakta i parken,
ty hösten är kommen, och almar och lönn
de fälla nu bladen till marken:

”Så fall, våra blad, fall mjukt och lätt!
Vi väva ett täcke så varmt och så tätt,
vi väva ett täcke åt marken.

Se vintern är nära, och vädret är grått,
nu måste vi värma och lysa!
Vi väva ett täcke så varmt och så gott,
att blombarnen icke må frysa.

Sov gott, alla blombarn, sov gott, sov sött,
Vi väva ett täcke i gyllene rött,
vi väva ett täcke åt marken.

SKOGENS KONUNG

Och stolt vill jag räkna hvar pannans tagg
som du burit i prakt utan lyte
samt föra hem över tuvornas dagg
i kvällen mitt förstliga byte.

MÅRTENS GÅS 7-9/11

I kväll skall där hemma bli gåsefest,
men kvar är af vägen en tvåmila rest.
vi gå genom byar, vi öka på stegen:
vore den by, som vi nå, blott vår egen!

Mårtens Gås meny

JULETIDER

Och i en säck vill jag stopp’na
och ta’na med hem till julmat,
och sen så äter jag opp’na
fint lagad på guldfat.

DET NYA ÅRET

Det ringer, det ringer till midnatt i tornet,
och väktaren springer att blåsa i hornet,
och klockan hon slår: God natt, gamla år!
God dag, nya framtid, som ljusnar till vår!

Årets nyårssupé


“Fantastiskt mat. En matupplevelse vi sent kommer glömma. Service på topp. Trevlig personal. På återseende”


“Otroligt! Fisken smälte i munnen, fick en rekommenderad avec som smälte ihop med kaffet efter varmrätten som en varm sommardag. Servitören ( en lång stilig en med scarf ) var något av det bästa jag sett i serviceväg. Över all en stark 10 av 10. ”


“Historisk restaurang. Ett måste när man besöker Stockholm. Deras legendariska köttbullar enligt Zorns recept är underbara.”

Boka bord

Vi har bord för små och stora sällskap, för vardag och för fest. För sällskap upp 8 personer bokar ni via vår onlinebokning. I Stormen – vår matsal i gatuplan – kan man boka upp till 6 personer och I Gamla Stans valv kan man boka upp till 8 personer.
För sällskap större än 8 personer kontaktar ni restaurangen via info@gyldenefreden.se