Mat efter årstid

Den svenska naturen skiftar med året och människorna med det. Varje tid har sitt dukade bord. Nässlorna och sparrisen ligger sida vid sida, äpplet och gåsen likaså. Kräftorna har sin egen plats men sillen finner vi varstans. På den Gyldene Freden uppmärksammar vi de svenska mattraditionerna och gör dem tillgängliga för alla.

Kalendarium

Torsmånad
Vintern består enligt äldre tradition av julmånaden, torsmånaden och göjemånaden och i traditionell dialekt i Skåne, Blekinge, Småland, Närke, Värmland och Uppland betecknar torsmånad eller tormånad just januari månad.

Under just Torsmånaden när börsen ekar lite mer än vanligt erbjuder har vi ett förmånligt erbjudande på tavlan.

Det ryktas om att köket har påbörjat surkål och provlagar en redig korv med båda fläsk och anka samt att en oförglömlig klassiker kanske kan dyka upp för att glädja alla men speciellt Bellman själv…

Vårprimörer: 17-30/4
April är grymmast av månaderna – driver
Syrener fram ur de döda markerna, blandar
Begär och minne, kittlar
Dova rötter med vårregn.

Svensk sommar: 6-17/6
Juni natt blir aldrig av,
liknar mest en daggig dag.
Slöjlikt lyfter sig dess skymning
och bärs bort på ljusa hav.

Skaldjursdagar 26-28/10
Under dagarna tre serveras en satt meny med skaldjur i fokus.
Menyn serveras i ett begränsat antal och måste beställas av samtliga i sällskapet.

Älgjakt: November
Och stolt vill jag räkna hvar pannans tagg
som du burit i prakt utan lyte
samt föra hem över tuvornas dagg
i kvällen mitt förstliga byte.

Mårten Gås: 8-11/11
I kväll skall där hemma bli gåsefest,
men kvar är af vägen en tvåmila rest.
vi gå genom byar, vi öka på stegen:
vore den by, som vi nå, blott vår egen!

Mårten Gås meny

Julbordet: December
Och i en säck vill jag stopp’na
och ta’na med hem till julmat,
och sen så äter jag opp’na
fint lagad på guldfat.

Nyårssupé
Sylvesterdagen som också nyårsafton kallas efter påven Sylvester I firas med champagne och en supé om 4 serveringar.
Boka erat bord idag.

Se nyårssupén här!


“Fantastiskt mat. En matupplevelse vi sent kommer glömma. Service på topp. Trevlig personal. På återseende”


“Otroligt! Fisken smälte i munnen, fick en rekommenderad avec som smälte ihop med kaffet efter varmrätten som en varm sommardag. Servitören ( en lång stilig en med scarf ) var något av det bästa jag sett i serviceväg. Över all en stark 10 av 10. ”


“Historisk restaurang. Ett måste när man besöker Stockholm. Deras legendariska köttbullar enligt Zorns recept är underbara.”

Boka bord

Vi har bord för små och stora sällskap, för vardag och för fest. För sällskap upp 8 personer bokar ni via vår onlinebokning. I Stormen – vår matsal i gatuplan – kan man boka upp till 6 personer och I Gamla Stans valv kan man boka upp till 8 personer.
För sällskap större än 8 personer kontaktar ni restaurangen via info@gyldenefreden.se